Detta är Qvickets blogg, där vi publicerar intervjuer, fakta, recept och andra inlägg. Här är senaste nytt:

Bjud på syrsburgare med Qvicket

Bjud på syrsburgare med Qvicket

Qvicket syrsburgare är det perfekta alternativet för dig som vill bjuda på något gott, nyttigt och väldigt oväntat! Burgarna lagas på Qvicket syrsmjöl, som är ett glutenfritt och proteinrikt mjöl tillverkat på nermalda syrsor. Utöver 68% protein, innehåller Qvicket dessutom alla essentiella aminosyror och mycket kalcium och järn.

Syrsburgare med Qvicket recept:


Ingredienser (4 personer):
Salt
Svartpeppar
1 dl quinoa
400 g kokta kidneybönor
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 dl riven ost, smakrik
2 msk fiberhusk
1 1⁄2 dl Qvicket syrsmjöl

Tillagning: Koka upp 2 dl saltat vatten och tillsätt quinoa. Låt koka på svag värme i 15-20 minuter. Låt svalna. Häll av och skölj kidneybönorna. Använd en matberedare eller stavmixer och mixa vitlök, kidneybönor, salt och svartpeppar till en jämn smet. Rör i kokt quinoa, ägg, riven ost, fiberhusk och Qvicket syrsmjöl. Låt smeten dra i kylskåpet i 30 minuter. Forma smeten till 6 burgare och stek på medelvärme i olja tills de är gyllene.

Servera med valfritt hamburgerbröd, sallad, lite rödlök, tomat och dressing.

Danskarna tar täten i insektsmat

Danskarna tar täten i insektsmat

I tre år har Nordic Food Lab i Köpenhamn studerat insektsmat, och det har nu kristalliserats ut en rätt imponerande bok  – On Eating Insects, som går igenom mer eller mindre allt en konnässör av det krälande kan behöver.

”The concept of eating insects has taken off in recent years in the West, with media coverage ranging from sensationalist headlines to passionate press pieces about the economic benefits. Yet little has been written about how they taste, how diverse they are as ingredients, and how to prepare them as food. On Eating Insects is the first book to take a holistic look at the subject, presenting essays on the cultural, political, and ecological significance of eating insects, alongside stories from the field, tasting notes, and recipes by the Nordic Food Lab”

Boken kan hittas här: https://www.amazon.com/Eating-Insects-Essays-Stories-Recipes/dp/0714873349?tag=grubstreetnym-20

Via Grubstreet.com hittade finns en film de gjort för att beskriva arbetet, där de mer eller mindre reser jorden runt för att studera matkultur och recept. Extremt imponerande och välgjort. BUGS the film hittar du såklart på Youtube här:  https://www.youtube.com/watch?v=yuXwsFXfASA

Det vore såklart underbart kul om vi kunde omsätta vår egen receptbok i en film, och om någon därute vill skicka en kort snutt när ni lagar något med Qvicketmjöl eller andra insektsprodukter – bara skicka in till Josefin (josefin@qvicket.se).

Vår kokbok hittar du här – gratis för alla: http://qvicket.se/ladda-ner-var-kokbok/

Angelina Jolie – ”Du börjar med syrsor och en öl”

Angelina Jolie – ”Du börjar med syrsor och en öl”

Som vi tidigare nämnt ett antal gånger, så är insekter kanske nytt och spännande för oss, medan det är en delikatess i andra länder. Det vet Angelina Jolie, som nyligen berättade för BBC under en resa i Kambodja, om när hon först började förstå grejen med att äta insekter.

Vid Jolies sida var två av hennes barn, Knox and Vivienne, som fick lära sig hur man bäst tillagar olika typer av insekter. När det är dags att smaka berättar de att det smakar som chips.

Jolie testade först att äta insekter när hon besökte Kambodja första gången, för många år sedan. Hon tog på allvar att som turist lära känna kulturen, även matkulturen. Dessutom är många insekter väldigt näringsrika, vilket hon också berättar för BBC, vilket gjorde det enklare att testa första gången.

Det kanske tar ett tag tills vi i väst är helt bekväma med att steka hela insekter och äta med lite krydda, därför har vi valt att mala ner syrsor till ett mjöl. De kommande åren är vi dock övertygade om att även det kommer finnas på västerländska tallrikar inom några år.

Läs mer, och se inslaget i BBC här: http://www.vanityfair.com/style/2017/02/watch-angelina-jolie-eat-bugs

En 14 miljarder stor marknad – syrsor snart stapelvara

En 14 miljarder stor marknad – syrsor snart stapelvara

Att insekter är här för att stanna är något vi kontinuerligt återkommer till i våra bloggposter här på Qvicket, och självklart är vi långt ifrån ensamma om den bilden.

I slutet på 2016 gav det amerikanska bolaget Research & Markets ut en forskningsrapport som uppskattade värdet på den globala marknaden för insekter som matvara till hela 1.53 miljarder dollar, och då är de populära gatumarknaderna i Sydostasien ej inräknat. Det är ännu alltså ännu ingen jättemarknad enligt deras analys, men uppskattningen är för hur marknaden kommer utvecklas från idag till 2021. Det är tydligt att alla analytiker spår en kontinuerlig tillväxt. De pekar bland annat på det ökade intresset på alternativt protein. Att insekter som föda är för många fortfarande nytt och spännande, och samtidigt har dagens yngre en mer tolerant attityd för nya livsmedel.  

Vi på Qvicket är ännu mer positiva och tror på ett betydande skifte i attityd när väl marknaderna öppnas. Det dröjer nog inte många år innan det går att köpa insekter i varenda matbutik, och det blir en stapelvara som pasta, konserver eller protein bars.

För er som vill läsa rapporten, som tyvärr är rätt dyr, finns den att ladda ner här:

http://www.researchandmarkets.com/research/6l4mb4/worldwide_edible

En djupt röd färg

En djupt röd färg

Det kommer säkert som en överraskning för några av er, medan andra har hört något rykte om det – Insekter används som färgämne i allt från kosmetika till godis.

Det är helt sant, och det har pågått i århundraden. National Geographic har i en serie avsnitt gått igenom intressanta ingredienser och nu har turen kommit till Koschenillsköldlus. Redan på 1500-talet rådde betydande handel i färgämnet koschenill (eller karmin som det även kallas vilket borde få alla vinnördar att nicka gillande) som utvinns ur det krossade skalet av lusen. Skalet innehåller naturlig karminsyra som ger upphov till färgen.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Koschenillsk%C3%B6ldlus

Det är få naturliga ingredienser som kan skapa en så djupröd färg som det krossade skalet av Koschenillsköldlus, så pass att den används i allt ifrån läppstift, juicer, yoghurt eller smoothies. Det är helt ofarligt och naturligt, och godkänt av livsmedelverk världen över – ett faktum man kan tycka bör hjälpa svenska livsmedelsverket att komma till lite insikt rörande insekters naturliga plats i vår diet. De senaste årens skepsis mot syntetiska färgämnen har även inneburit att koschenill har fått en renässans.

Om du själv undrar om någonting du äter innehåller färgämnet, leta i ingredienslistan efter E120. Det kan här vara värt att nämna att även E-ämnen kan vara helt naturliga i sitt ursprung. För den som vill veta mer rekommenderar vi på Qvicket National Geographics serie – Ingredients:

http://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/02/ingredients-food-bugs/

Här kan du äta insekter i USA

Här kan du äta insekter i USA

Så vi skrivit flera gånger om är det fortfarande svårt att prova på insekter på restauranger i Sverige och i våra grannländer – men om vi söker oss över Atlanten finns det gott om alternativ. Dock vill vi direkt påpeka att menyer (och resturanger) flyttas om hela tiden så vi kan såklart inte garantera att de rätter vi hittat är kvar.

New York

New York tillhör svenskars favorit resmål med progressiv kultur och scenkonst. Inte helt oväntat är staden även mer framåtinriktad när det gäller insektsprotein än Stockholm, Göteborg eller Malmö. Vad sägs om att besöka Taco-kedjan Toloache, med tre restauranger utspridda över Manhattan. Där kan man nämligen prova torkade gräshoppor i tacon. Inte riktigt syrsor, men inte allt för långt ifrån.

http://toloachenyc.com/index_mn.html

Washington D.C

I den amerikanska huvudstaden hittar vi Oyamel, där man kan spana efter kändisar och diplomater på detta fashionabla matpalats med latinamerikanskt tema. Här finns insekter på menyn båda som snack och huvudrätt. Bara ett stenkast från The Mall och National Archives är detta kanske ett perfekt chillax-ställe efter en hård dags turistande.  Inte ens en Trumpmur lär kunna stoppa fortsatt intåg av insektmat i den amerikanska huvudstaden.

http://www.oyamel.com/

Seattle

Om man skulle finna sig i underbara Washington State finns det lite alternativ. I Seattle har vi hittat två ställen där det definitivt serveras insekter och även dessa två har mexikansk inriktning. Poquitos serverar chili-lime gräshoppor medan La Carta de Oaxaca har valt helt rätt och satsat på syrsor.

http://www.vivapoquitos.com/~vivapoqu/poquitos/

http://www.lacartadeoaxaca.com/

Kalifornien

Vidare till Kalifornien där vi hittat riktigt intressanta matupplevelser, som man brukar i den gyllene staten. Don Bugito (lyssna bara på namnet) är en foodtruck som står lite härochvar i San Fransisco vars meny är helt inne på olika sorts insekter. De kallas sig en ”prehispanic snackeria” , och vi tror det är värt att kolla in hemsidan var de står för stunden om du är i stan.

https://www.donbugito.com/

Är man mer sugen på asiatiskt kan man ta bilen över San Fransico Bay till Oakland och besöka Dab Sung Sa Resturant, som servera koreansk mat med silkesmaskpuppa-soppa. Låter kanske lite speciellt måste vi hålla med om.

Vi avslutar I Korea Town i Los Angeles, där Mok Maru Jong Sul Jip serverar Thailändskt och sydostasiatiskt kök. Här finns flera rätter med insekter som ingredienser

https://www.yelp.com/biz/mok-maru-jong-sul-jip-los-angeles-2

Om inga av dessa passar dig, så gå in på Wikitravel så finns det en hel sida med resturanger där finsmakare kan sätta tänderna i insekter.

http://wikitravel.org/en/USA_Top_Restaurants_Serving_Insects  

Nu hoppas vi verkligen att vi snart har möjlighet att på samma sätt se svenska och nordiska restauranger kunna erbjuda liknande alternativ.

Vi tar GÄRNA emot era rekommendationer och matupplevelser, eller om ni stött på intressanta recept ni vill dela mer oss!

Politiker i EU tar upp frågan om insekter som mat

Politiker i EU tar upp frågan om insekter som mat

I slutet av förra året togs frågan om insekter som föda upp i diskussioner i EU-kommissionen, om en i skriftlig fråga. Konstigt nog kom frågan från representanter på den hårda högerkanten. Frågeställningen rörde om EU-kommissionen gjorde något för att främja konsumtionen av insekter i Europa, då näringsvärdet är ”liknande köttprodukter” och ”mycket mer klimateffektivt.”  Vad vi kan se har inget svar ännu inkommit från kommissionen men vi väntar med spänning på om de ser lika positivt på insekter som föda som vi, och uppenbarligen några EU-politiker, gör.

Länkar:

http://www.politico.eu/article/circus-rules-bloody-suitcases-and-insects-as-food-meps-want-answers/

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fTEXT%2bWQ%2bP-2016-009015%2b0%2bDOC%2bXML%2bV0%2f%2fEN&language=EN

BBC pekar ut insekter som en supertrend 2017

BBC pekar ut insekter som en supertrend 2017

Ärligt talat känns det inte som första gången, men återigen har insekter pekats ut som en supertrend på matborden inför matåret-2017. Det är det brittiska public service bolaget BBC som i sin Good Food-blogg pekat ut bland annat Tacos, lågalkoholdrinkar och grönsaker från havet som favoriter i år. Men bloggen lyfter även upp trenden runt zero waste och insekter som viktiga trender att följa:

”…as sustainability is increasingly on our radar, the idea of reducing our intake of traditional protein sources like red meat is ever more attractive. Add to this the fact that insects now come in pulverised powder form – this ‘flour’ can be used in pancakes for instance – and it almost sounds appetising.

Vi tycker att BBC är helt rätt ute och hoppas att många hemmakockar i Storbritannien lyssnar. Men tråkigt nog kan jag meddela att BBC inte utser Sverige till mest intressanta matland 2017. Denna ära går istället till Portugal, och speciellt rekommenderas portugisisk vaniljkaka. Kanske dags för Sverige nästa år… Qvicket lovar i alla fall att göra allt för att förgylla svensk matkultur för framtida segrar.

http://www.bbcgoodfood.com/article/food-trends-2017

Qvickets kokbok – Sveriges första insektskokbok

Qvickets kokbok – Sveriges första insektskokbok

Qvickets kokbok är nu släppt, och är Sveriges första insektskokbok! Alla recepten är särskilt framtagna och utvecklade för att passa det proteinrika syrsmjölet.

Kokboken är gratis och finns att ladda ner här som e-kokbok (pdf).

I boken finns bl.a. recepten:

 • Qvicketbollar med blomkålstabbouleh
 • Qvicketfylld portabello med rostad sötpotatissallad
 • No bake blåbärskompott med Qvicketsmul
 • Proteinmüsli med kardemumma & kanel
Surdegsbröd på syrsmjöl i Hela Sverige Bakar Junior

Surdegsbröd på syrsmjöl i Hela Sverige Bakar Junior

I veckans avsnitt av Hela Sverige Bakar Junior bakades det surdegsbröd med både syrsmjöl och hela syrsor. Se klippet här.

I programmet beskrivs att 80 % av världens länder har insekter på menyn. I många delar av världen äter man också insektsägg och puppor. I Thailand äter man exempelvis gärna friterade gräshoppor och i Japan tycker man insektslarver, stekta i soya och socker, är en riktig delikatess. Vi människor använder 1400 olika sorters insekter till föda. Insekter innehåller väldigt mycket protein. Torkade insekter innehåller t.ex. 40% mer protein än en vanlig biff.

Surdegsbröd på syrsmjöl

6 viktiga anledningar att äta insekter

6 viktiga anledningar att äta insekter

År 2050 kommer vi vara cirka 9 miljarder människor på jorden. I takt med att vårt välstånd växer vill också fler och fler äta kött. Samtidigt är den globala köttproduktionen en av världens största miljöbovar. Därför har flera forskare och även FN lyft fram insekter som en proteinkälla, och uppmanar fler att äta insekter. då det både är något av det mest miljövänliga man kan äta, samtidigt som näringsvärdena ofta är exemplariska. Vi gör slag av saken och har därför introducerat vårt syrsmjöl på den Europeiska marknaden.

Här är sex anledningar till varför vi, och varför vi tycker att du också ska, äta insekter:

 1. Insekter är väldigt nyttiga – den nya supermaten!

Vårt syrsmjöl innehåller: (per 100 g)

68% protein

5.5 g kolhydrater

18.2 g fett

varav 5.6 g är mättade fetter

125 mg kalcium – mer än i mjölk!

0.5 g fiber

3.2 g vitamin B2

5 mg järn

Vårt syrsmjöl innehåller mer än tre gånger så mycket protein som i nötkött och svarta bönor. Det är mer kalcium än i mjölk, och med järn i spenat. Som ett litet plus innehåller det dessutom alla essentiella aminosyror, och är helt glutenfritt.

 1. Insekter kan odlas varsomhelst och tar upp väldigt lite land

Insekter mognar väldigt snabbt och lever mellan sex till åtta veckor. Det är dessutom enkelt att lära sig att odla insekter och kräver inte så mycket kunskap, till skillnad från andra typer av odlingar. Insekter behöver dessutom väldigt lite land, och insekter kan odlas på höjd. Vårt mjöl kommer från en FDA-certifierad odling för att säkerhetsställa kvalitet. Dessutom låter vi en tredje part undersöka kvalitén, samt se till att alla hygienkrav upprätthålls.

 1. Insekter är väldigt miljövänliga

För att föda upp insekter krävs väldigt lite vatten och land, till skillnad från exempelvis köttproduktion. Insekter släpper dessutom inte ut lika mycket växthusgaser, ammonium och metan som gris och nötkreatur. Hur pass miljövänligt det är beror på produktionssättet, men en grundregel är en en kvadratmeter, kan tillgodose en persons proteinbehov varje dag! Dessutom kan syrsor odlas på höjd, och därmed kräva ännu mindre landyta. Vissa tester visar att urban syrsodling i princip inte alls släpper ut klimatgaser.

 1. Insekter kan ätas på många olika sätt

Du kan koka, rosta, steka eller torka denna näringsrika proteinkälla. Vissa väljer att mala insekter till ett mjöl, såsom vi, eller blanda med annat mjöl för att baka. Om du känner dig tveksam till om det är svårt att laga insekter så behöver du inte oroa dig – kolla då in vår receptsida.

 1. Insekter är lätta att odla

Insekter kräver väldigt lite vatten och foder för att växa. Eftersom de är kallblodiga kräver de väldigt lite energi för att hålla sig varma, och kan på så vis effektivare konvertera foder till protein. Många insekter kan dessutom konsumera jordbruksavfall, vilket gynnar miljön. Det kan få andra typer av proteinkällor skryta med!

 1. Insekter är goda och nyttiga

Över 2 miljarder människor i världen äter redan insekter som del av deras kost. Insekter är mindre troliga att överföra sjukdomar jämfört med till exempel ko och gris. Livsmedelsforskare kan även extrahera bara proteinet, och använda det som ett nytt proteinpulver. Insekter är dessutom goda, och syrsmjöl adderar en mild, nötig umamismak till din matlagning.

Här kan du testa på syrsmjöl, om du inte redan gjort det!

Aminosyror, kalcium, järn och insekter

Aminosyror, kalcium, järn och insekter

AMINOSYROR, KALCIUM, JÄRN OCH INSEKTER

Har man väl bestämt sig för att äta klimatsmart, och framförallt om det innebär mer växtbaserat, kan det vara svårt att få i sig alla ämnen man behöver. Det hör till det vanliga att ta vitamin B-tillskott, se över sitt protein och järnintag. Det är inget omöjligt pussel, men det kräver lite kunskap. Vi har en enkel lösning på detta problem – äta insekter. Vårt syrsmjöl innehåller alla essentiella aminosyror, järn, kalcium och vitamin B.

Aminosyror

Aminosyror bygger upp proteinerna i våra kroppar. De är nödvändiga för att muskler, immunförsvar och ämnesomsättning ska fungera optimalt. Det finns tjugo aminosyror som bildar proteiner och av dessa finns det åtta som kroppen inte kan producera själv – Vi måste helt enkelt få i oss dessa via kosten. Essentiella aminosyror finns främst i animaliskt protein såsom fisk, kött, ägg och mjölk. Om man då äter en vegansk kost av miljöskäl är insekter ett utmärkt alternativ att få i sig dessa, eftersom att vårt syrsmjöl innehåller alla essentiella aminosyror.

Järn

Qvickets glutenfria syrsmjöl innehåller även järn. Visste ni att järn är världens vanligaste mineralbrist? Med andra ord är det extra viktigt att vi ser över vårt järnintag.  Det järn som ät lättast för kroppen att ta upp finns i kött och blodmat. Järn från vegetabiliska produkter tas inte upp lika effektivt och kan påverkas av andra ämnen. Ämnet ingår i blodets hemoglobin och behövs för syretransporten i kroppen, från lungorna till kroppens vävnader. Vidare behöver vi järn för koncentrationsförmågan, håret, cellernas avgiftning och blodets PH-värde. Järnbrist kännetecknas av trötthet, blekhet, sömnlöshet, irritation, ångest, nervositet och huvudvärk. Syrsor innehåller mer än dubbelt så mycket järn som spenat och nötkött. Nötkött inehåller ca 2.6 mg järn/100g och spenat ca 2.7mg /100g, medan syrsor innehåller ca 5.5 mg järn/100g. Rätt bra va?

Kalcium

Slutligen innehåller Qvicket mycket kalcium, som är viktigt för benuppbyggnad (skelett), för tänderna, nerverna och även för hud och hår, blodets koagulation och för att behålla blodtryck. Kalcium motverkar infektioner och har i vissa fall hävdats minska risken för olika typer av cancer och alzheimers. Kalciumbrist kan leda till benskörhet, urkalkning av skelett, högt blodtryck och depression.  

 

Vi äter upp jordens viktigaste resurs – vatten

Vi äter upp jordens viktigaste resurs – vatten

Vatten – vår viktigaste resurs

Tillgången till vatten är ett problem i stora delar av världen, och trots många initiativ för att lösa detta problem ser vi ingen direkt lösning inom den närmaste framtiden. Därför måste vi som konsumenter se över vår vattenanvändning och tänka på hur vi använder denna dyrbara resurs.

Vattenbrist är direkt kopplad till maten vi får i oss då jordbruket är en väldigt vattenkrävande sektor. Många känner till att animaliska livsmedel generellt kräver mer vatten än växtbaserade, men även många växtbaserade alternativ kräver mycket vatten. Ett exempel är mandlar och mandelmjölk, som idag marknadsförs som en klimatsmart och näringsrik dryck men i själva verket kräver stora mängder vatten. Kaffe är också en dryck vars vattenåtgång vi sällan reflekterar över. Enligt en lista från WWF, Världsnaturfonden och SIDA kräver följande livsmedel såhär mycket vatten:

 • Ett kilo nötkött: 16.000 liter
 • Ett kilo ost: 5000 liter
 • Ett kilo hönskött: 3900 liter
 • Ett kilo ris: 2700 liter
 • En hamburgare: 2400 liter
 • Ett kilo vete: 1200 liter
 • En liter mjölk: 900 liter
 • Ett kilo majs: 900 liter
 • En kopp kaffe: 140 liter
 • Ett glas vin: 120 liter

I jämförelse rymmer ett badkar ca 150-200 liter vatten. Det är rätt svårt att ta in hur mycket vatten som går åt för exempelvis ditt dagliga morgonkaffe, eller hur? Insekter kräver inget vatten i produktionen, de äter grönsaker och får i sig det vatten de behöver genom grönsakerna. Vi har sagt det förr och säger det igen: insekter är en riktig superfood.

 

IMG_1192

 

Varför jag började äta insekter

Varför jag började äta insekter

Sedan några år tillbaka har jag varit väldigt intresserad av näring, kost och hälsa. Under en tid har jag experimenterat med olika kosthållningar och jag har tidigare ätit vegetariskt på grund av mitt miljöintresse. Efter ett tag kom jag dock på mig själv med att äta soja från odlingar som förstörde naturen i Sydamerika och diverse halvfabrikat. Samtidigt konstaterade min kostrådgivare att jag hade både järn och proteinbrist, vilket fick mig att tänka om och omvärdera hur jag åt.

I samma veva släppte FN en rapport om framtidens mat – insekter. Där var det. Ett livsmedel som både uppfyller alla krav vi ställer på näringsinnehåll men ändå är miljövänligt och resurseffektivt. Lika resurseffektivt som en växtbaserad kost, men med likvärdigt näringsvärde som animaliskt protein.

För mig är det viktigt att inte säga nej till en stor livsmedelsgrupp, utan snarare  vill jag se varje livsmedel enskilt och utvärdera dem var för sig – vilka som är bra för miljön och mig själv. Dessutom gillar jag att utforska nya livsmedel då det finns så mycket annat att äta än köttbullar på tisdagar. Jag tror inte att jag är ensam om den här analysen utan snarare verkar det som att människor blir allt mer nyfikna och medvetna kring mat och livsmedel. Snarare än att bannlysa hela livsmedelsgrupper blir det vanligare att vi diskuterar ingredienser var för sig, och på så vis blir det roligare och enklare att ta fram en kosthållning som är både god och hälsosam. Nyfikenheten vi har gör att vi borde ifrågasätta varför vi äter samma sak om och om igen. Forskning visar på att insekter är extremt miljövänligt och näringsrikt, varför skulle det inte vara en del av modern kosthållning?  Väldigt få av oss har samma mobiltelefoner som för tio år sedan, så varför fortsätter vi äta samma mat?

”Lika resurseffektivt som en växtbaserad kost, men med likvärdigt näringsvärde som animaliskt protein”.

Insekter är för dig som bryr dig om miljön, är nyfiken, hälsooritenterad eller bara lite outside the box.  Om du känner att du passar in i någon av kategorierna, testa vårt syrsmjöl.

Känns det fortfarande läskigt? Prova vår goda syrsfalafel. Du kommer älska den.

/Josefin

falafel5
Syrsfalafel

Clara från Moveat.se väljer insekter

Clara från Moveat.se väljer insekter

Clara, som driver instagramkontot moveat.se inspirerar oss dagligen med goda recept på insektsmat. Hon var tidig att haka på insektstrenden och ville äta insekter redan när de bara såldes som djurfoder. Vi fick chansen att byta några ord med Clara – om hennes sjukdom, maten och varför hon äter insekter.

Först och främst Clara, vem är du ?

Jag heter Clara och bor ett par mil norr om Göteborg, ute på landet. Jag är utbildad personlig tränare med inriktning på yoga och garuda.

Hur hittade du till oss på Qvicket?

För mig är det viktigt att äta med hänsyn till den egna kroppen (mat som är smak- och näringsrik) men där även miljö och hållbarhet spelar en stor roll. Jag tycker att det är väldigt kul att baka och experimentera med mat. Själv försöker jag undvika att använda för stora mängder nötter och olika typer av nötmjöl då dessa ej är så bra att använda i större mängder med sitt höga innehåll av t.ex. omega-6 och då nötter kan vara väldigt resurskrävande för miljön. För några år sedan upptäckte jag torkade insekter och insektsmjöl, vilket genast kändes som ett bättre alternativ med sitt höga innehåll av protein, mineraler och viktiga fibrer, plus att de kräver väldigt lite resurser att odla! I början kontaktade jag företag som sålde insekter som djurfoder, men det kändes inte riktigt 100. Tillslut hittade jag Josefin som jag blev väldigt inspirerad av. Jag blev dessutom väldigt väl bemött och fick svar på mina frågor kring produktionen och liknande.

Du berättade att du är sjukskriven. Varför? Har träning hjälpt?

Jag har en kronisk bindvävssjukdom som gör att jag alltid har värk. Mitt intresse för träning kom tidigt. Tidigare tränade jag bl.a. mycket boxning och väldigt intensivt, men jag blev lätt skadad och övertränad på grund av sjukdomen och värken som bara blev värre och värre under åren gjorde att jag under perioder inte klarade av att göra något. Jag blev då tvungen att hitta andra rörelseformer, som yoga och garuda, vilka har hjälpt mig mycket.

Vad för typ av kost äter du? Blev maten också extra viktig i och med din sjukdom?

Jag har alltid försökt att hitta naturliga sätt som kan mildra värken och de fysiska problemen, så jag började exprimentera en del med kosten och hade läst om många som blivit bättre av att bl.a. utesluta mjölk och gluten. Värken är densamma men magen blev lugnare och andra problem har blivit bättre.

Du har alltid väldigt lekfulla recept på moveat. Var får du din inspiration ifrån?

Tack! Jag läser själv väldigt sällan recept. För mig är det lite som terapi att stå I köket och experimentera, så jag bara testar mig fram och försöker få in så mycket smak och näring jag bara kan.

Om du fick äta en måltid resten av livet, vad skulle du välja?

Oj vad svårt. Någon slags syrsmjölswrap med avokado, fisk/skaldjur och rejält med grönsaker. Rena smaker, härligafärger och massa näring. Allt man behöver, helt enkelt.

clara2

clara

Foto: Vegafoto, Michael Jönsson och Clara Dymén.

Nyfiken på hennes recept? HÄR hittar du Claras instagram.

6 anledningar att testa vårt glutenfria syrsmjöl

6 anledningar att testa vårt glutenfria syrsmjöl

Vårt glutenfria syrsmjöl är ett proteinrikt mjöl, som vi har tagit fram av flera anledningar. Låt oss berätta varför.

Vårt glutenfria syrsmjöl har sin bakgrund i att vi år 2050 kommer vara cirka 9 miljarder människor på jorden. I takt med att vårt välstånd växer vill också fler och fler äta kött. Samtidigt är den globala köttproduktionen en av världens största miljöbovar. Därför har flera forskare och även FN lyft fram insekter som en proteinkälla, då det både är något av det mest miljövänliga man kan äta, samtidigt som näringsvärdena ofta är exemplariska. Vi gör slag av saken och har därför introducerat vårt syrsmjöl på den Europeiska marknaden.

Här är sex anledningar till varför vi, och varför vi tycker att du också ska, äta insekter:

 1. Insekter är väldigt nyttiga – den nya supermaten!

Vårt syrsmjöl innehåller:

Per 100 g

68% protein

5.5 g kolhydrater

18.2 g fett

varav 5.6 g är mättade fetter

125 mg kalcium – mer än i mjölk!

0.5 g fiber

3.2 g vitamin B2

5 mg järn

Vårt glutenfria syrsmjöl innehåller mer än tre gånger så mycket protein som i nötkött och svarta bönor. Som ett litet plus innehåller det dessutom alla essentiella aminosyror, och är helt glutenfritt.

 1. Insekter kan odlas varsomhelst och tar upp väldigt lite land

Insekter mognar väldigt snabbt och lever mellan sex till åtta veckor. Det är dessutom enkelt att lära sig att odla insekter och kräver inte så mycket kunskap, till skillnad från andra typer av odlingar. Insekter behöver dessutom väldigt lite land, och insekter kan odlas på höjd. Vårt mjöl kommer från en FDA-certifierad insektsfarm för att säkerhetsställa kvalitet. Dessutom låter vi en tredje part undersöka kvalitén på vår partnerfarm, samt se till att alla hygienkrav upprätthålls.

 1. Insekter är väldigt miljövänliga

För att föda upp insekter krävs väldigt lite vatten och land, till skillnad från exempelvis köttproduktion. Insekter släpper dessutom inte alls ut lika mycket växthusgaser, ammonium och metan som gris och nötkreatur.

 1. Insekter kan ätas på många olika sätt

Du kan koka, rosta, steka eller torka denna näringsrika proteinkälla. Vissa väljer att mala insekter till ett mjöl, såsom vi, eller blanda med annat mjöl för att baka. Om du känner dig tveksam till om det är svårt att laga insekter så behöver du inte oroa dig – kolla då in vår receptsida.

 1. Insekter är lätta att upprätthålla

Insekter kräver väldigt lite vatten och foder för att växa. Eftersom de är kallblodiga kräver de väldigt lite energi för att hålla sig varma, och kan på så vis effektivare konvertera foder till protein. Många insekter kan dessutom konsumera jordbruksavfall, vilket gynnar miljön. Det kan få andra typer av proteinkällor skryta med!

 1. Insekter är goda och nyttiga

Över 2 miljarder människor i världen äter redan insekter som del av deras kost. Insekter är mindre troliga att överföra sjukdomar jämfört med till exempel ko och gris. Livsmedelsforskare kan även extrahera bara proteinet, och använda det som ett nytt proteinpulver. Insekter är dessutom goda, och syrsmjöl adderar en mild, nötig umamismak till din matlagning.

Här kan du testa på syrsmjöl.

Marika med i kampen att få fler att äta insekter

Marika med i kampen att få fler att äta insekter

Vi hälsar välkommen och grattis till Marika! Inte bara fyller hon år idag, hon har även gjort sin första vecka på Qvicket! Marika, som studerar agronom-ekonomprogrammet på SLU, kommer jobba hos oss några veckor framöver med kommunikation. Hon berättar om varför hon tycker att vi bör äta insekter. 

Varför sökte du dig till Qvicket?

– Livsmedelsbranschen är väldigt spännade, och jag älskar att hålla koll på alla nya livsmedel. Vi har överlag ätit väldigt traditionell mat länge, som inte varit varken miljövänlig eller näringsrik. Nya livsmedel behövs, och jag vill vara med att utforska det. Jag har ätit mycket vegetariskt, men det blev mycket halvfabrikat och soja, som inte är så bra egentligen. Istället vill jag tänka om och hitta mat som både är bra för mig och miljön – typ insekter! 

Vad lagar du helst med Qvickets syrsmjöl?

– Jag lagade någon vecka sedan ett supergott morotsbröd, det kan ni testa! Jag tänker också att jag ska testa göra pastan som Martin Berg tagit fram recept på, som också finns på hemsidan. 

Berätta något om dig vi inte vet.

– Jag föddes faktiskt nästan blind, kunde bara se några cm fram, men fick synen efter ett halvår. Sen är jag också ganska introvert. Jag gillar att googla på saker jag vill lära mig om och fotar mycket!

Marika kommer framöver att främst arbeta med digital kommunikation med syfte att stärka Qvickets digitala närvaro. Hon studerar  agronom-ekonomprogrammet på SLU och är engagerad i Entrepreneurs Academy. Marika har även eget bolag och fotar en del, samt har jobbat på ett sjukhus i Venezuela.

Karl-Mikael Syding: Gör proteinshakes på syrsmjöl

Karl-Mikael Syding: Gör proteinshakes på syrsmjöl

Vi fick byta några ord med Karl-Mikael Syding, om syrsmjöl och hans träning.

Hej Karl-Mikael Syding! Du är tidigare hedgefund-vd, skriver numera på mikaelsyding.com och driver podden 25 minuter. Dessutom är du mycket träningsintresserad och bloggar om din träning på http://grofv.blogspot.se/.

Utöver det har du även haft tid att experimentera med Qvickets syrsmjöl. Hur fick du upp ögonen för att äta insekter?

Jag slutade äta tamkött hösten 2014 och letade efter komplement till soja, quorn och fisk. Jag gjorde en lista på alla intressanta proteinkällor och hittade ganska snart insekter. Jag funderade ett tag på att odla själv och jag försökte köpa från USA, men snart dök Qvicket upp på radarn.

Du tränar mycket och har en aktiv livsstil. Hur tänker du när det gäller din kost? Passar insekter in?

Jag vill ofta få i mig proteinrika mellanmål snabbt för att hinna med bl.a. träning och hundpromenader; då är en proteinshake perfekt. Syrsmjölet blandar sig bra i vatten så det räcker att snurra mjölet med lite vatten och dricka på en minut, innan jag går vidare till nästa aktivitet.

Det bästa med syrsmjöl förutom att inga riktiga djur kidnappas och mördas är att det innehåller en massa andra nyttiga grejer utöver själva proteinet, säger Karl-Mikael Syding.

EvaLinda, personlig tränare, håller proteinintaget stabilt med syrsmjöl

EvaLinda, personlig tränare, håller proteinintaget stabilt med syrsmjöl

Hej EvaLinda, du driver en blogg på Sporthälsa.se som heter Konsten att må bättre, och har lagat mat med Qvickets syrsmjöl. Varför var det en produkt du ville testa?

I mitt yrke som lic. personlig tränare, kostrådgivare, hälsocoach mm. är det viktigt att hålla sig à-jour med vad som händer inom hälsobranschen. Jag räknar in Qvickets syrsmjöl till detta. Jag är dessutom väldigt miljömedveten. De senaste åren har jag blivit mer intresserad över att försöka minska mitt ekologiska fotavtryck. Jag är flexitarian idag, men jag är dessutom födoämnesallergiker. Det gör att jag inte kan äta proteinrika växtbaserade livsmedel som andra kan.

Jag tränar väldigt mycket och vill gärna se till att hålla mitt proteinintag stabilt. Det har gjort att jag har hållit ögonen öppna för alternativa livsmedel som kan öka mitt proteinintag, minska min miljöpåverkan och dessutom att det är en bra råvara. Det är viktigt för mig. När jag fick reda på Qvicket och syrsmjölet för ett bra tag sedan har jag bara väntat tålmodigt. Sedan testade jag mina 100gram som jag först köpte har det blivit 1 kilo på senaste beställningen. Jag är jättenöjd med hur enkelt det är att använda, och hur lätt det är att tillsätta i princip vilket recept som helst!

Hur var det att laga mat? Något speciellt du inte testat ännu men som du tror att det skulle passa till?

Jag är som sagt en van matlagare och lagar man från grunden på grund av mina allergier. Det måste jag säga är en av fördelarna med att vara just allergisk. Man får bra mat, varje dag! Jag tyckte att det var väldigt enkelt att använda syrsmjölet.  Hittills har jag till och med gjort glass och efterrätter med syrsmjölet i.

Jag tycker det är kul att inte bara hålla sig inom ramarna. Varför inte se till att boosta upp något som man inte tänker sig skulle vara fullt av protein i? Jag har inte ännu gjort en majonäs, och olika soppor, men det dröjer inte länge förrän jag även provat på det. Det jag dock funderar på är ett recept där syrsmjölet får stå i centrum i rätten, att allt det andra är tillbehör. Har dock fortfarande receptet under utveckling. Ska bli kul att se hur det resultatet kommer att bli framöver när det receptet är klart och provlagat.

Här kan du läsa EvaLindas blogg. 

Anki Sundin: ”Insekter näringsmässigt fullt jämförbara med kött”

Anki Sundin: ”Insekter näringsmässigt fullt jämförbara med kött”

Hej Anki Sundin! Du är näringsfysiolog som syns överallt. Det ryktas att du även skriver en bok om varför vi bör äta insekter. Varför bör vi det?

– Det stämmer, jag tyckte att det var läge att skriva en bok om en proteinkälla som jag tror kommer att bli mainstream. Men återförsäljarna måste lyckas övertyga oss konsumenter om att det är minst lika bra som vilket annat kött som helst att lägga matinsekter på tallriken, säger Anki Sundin.

Det finns många fördelar med insekter som mat menar Anki Sundin. Inte minst att de är näringsmässigt fullt jämförbara kött. Det finns också en viktig hållbarhetsaspekt i att introducera matinsekter för oss i västvärlden.

– Det går åt mindre resurser att föda upp till exempel syrsor än grisar, kycklingar eller kor. Både mindre foder och mindre ytor per gram protein räknat. Dessutom kan vi använda mer av insekterna än av konventionellt kött. Spillet är mycket mindre.

En del skulle gärna poängtera också den djuretiska aspekten, menar Anki Sundin. Istället för att föda upp köttdjur i miljöer som inte kan tillgodose deras naturliga behov, så känns det för många mer etiskt att kunna välja matinsekter eftersom vi kanske föreställer oss att deras lidande är mindre.

– Faktum är att vi inte vet så mycket om den saken, men det är hur som helst ett argument jag ofta hör.

Anki Sundin vill också nyansera debatten om kött. Hon menar att vi i Sverige har en symbios mellan mjölk- och köttproduktion som gör att dessa två branscher bidrar till biologisk mångfald på ett sätt som inte matinsekter skulle göra.

– En del tycks ha fått uppfattningen att uppfödningen av kor bara är av ondo för miljö och klimat, men så är faktiskt inte fallet. Därför tror jag också att vi i viss mån behöver ha kvar den konventionella mjölk- och köttproduktionen i Sverige, men att matinsekter kan bli ett sätt att minska den totala miljö- och klimatbelastningen.

Du har varit elitidrottare och vann t.ex SM i bänkpress 2006. Hur ser du på insekter ur ett näringsperspektiv?

– Jag tävlar inte längre men gillar att köra tungt. Insekter tycks vara en utmärkt källa till samma näringsämnen som vanligt kött. Protein, mineraler och många av vitaminerna finns det minst lika gott om i utvalda matinsekter som i kött. Matinsekterna kan bli ett komplement till biffen eller filén på sikt så att vi kan minska vår konsumtion av sådana livsmedel.

Vilken insektsrätt äter du helst? 

– Vilken som helst där matinsekterna ingår i form av ett mjöl eller kanske någon typ av färs. Att jaga runt stekta larver med gaffel på en tallrik är inget för mig, även om jag har smakat smörstekt larv som var gott. För min egen del ska det vara enkelt och gärna ”anonymt” att äta matinsekter, avslutar Anki Sundin.