Protein-pepparkakor med Qvicket

,
Protein-pepparkakor med Qvicket

Protein-pepparkakor kan du antingen baka genom att byta ut en del av vetemjölet i ett klassiskt pepparkaksrecept mot Qvickets syrsmjöl. Eller så testar du Moveats jättegoda recept med mandelmjöl och Qvicket. Se båda alternativen nedan.

”Klassiska pepparkakor” med Qvickets syrsmjöl

Ingedienser, ca 150 pepparkakor:

200 g smör
1½ dl mörk sirap
3 dl strösocker
1½ dl vispgrädde
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
½ msk malen kryddnejlika
½ msk malen kardemumma
1 msk bikarbonat
6,5 dl vetemjöl
3,5 dl Qvicket syrsmjöl

Gör så här:

Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin. Tillsätt grädde och kryddor, rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman till en ganska lös deg. Låt degen vila i kyl ca 1 dygn. Ta fram degen 1 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och tag ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten.


Moveats special-pepparkakor med mandelmjöl och Qvickets sysrsmjöl

Ingredienser (1 plåt):

120g Jordmandelmjöl (alt. mandelmjöl/hasselnötter).
50g Qvickets syrsmjöl
20g Kakaosmör
20g Ghee/Smör
20-24 Medjool Dadlar
2-3 tsk BlackstrapMelass (alt. några extra dadlar).
2 tsk Gelatin (kan uteslutas)
2-3 tsk Ceylon Kanel
2 krm torkad Ingefära
2 krm riven Ingefära
1 krm Kardemumma.
3 krm Kryddnejlika.
1 krm äkta Vaniljpulver.
1 krm oraffinerat Salt.

Gör så här;

1). Sätt ugnen på  150 ° (gärna varmluft) . Lägg dadlarna i hett vatten. Dra av skinnet och ta bort kärnan.
2). Smält fettet på låg värme tillsammans med kryddor och melass.
3). Mixa alla torra ingredienser till ett grovt mjöl.
4). Tillsätt dadlar och fettet i omgångar. Mixa igen, tills du har en smidig pepparkaksdeg.
5). Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper (alt. forma till små kulor/bollar och pudra med torkat lingonpulver/kanel eller rå kakao!)
6). Sätt in i ugnen och sänk värmen till 120-125°. Baka i 20-25min (pass på så de ej bränner sig i slutet!). Ta ut och låt kallna på plåten. Förvara i plåtburk eller i frysen, tinar på ett kick!

Tips:

Att baka med låg temperatur är skonsammare mot råvarorna. Vill du kan du sänka värmen till 80- 85 ° och låta dem torka långsamt under flera timmar/natten.
-Degen blir väldigt bra som crunch/ en julig, glutenfri ”granola”. Smula eller tryck då bara ut degen på bakplåtspapper i lagoma klumpar. Jättegott som topping på Saffrans glass med Ingefära & Fikon!
-Gelatinet är ej nödvändigt men gör kakorna hårdare och krispigare. Väljer du att rulla degen till pepparkaksbollar behövs det inte!
-Rulla pepparkaksbollarna i torkat bärpulver, rå kakao eller kanel!

Tags

,

Upplagt på

december 18, 2016

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *