Undrar du över något?

Här hittar du svar på vanliga frågor om våra produkter.

Här kommer våra vanligaste frågor och svar kring våra produkter. Har du fler frågor kan du kontakta Josefin på Josefin@qvicket.se.
u
Vad innehåller syrsmjöl? 
N

Innehållet i vårt syrsmjöl består till 100 procent av bönsyrsa. Näringsinnehållet är följande per 100 gram:

Kalorier: 457 kcal
Protein: 67.8 g
Fett: 18.2 g
Varav mättat fett: 5.7 g
Kalcium: 125 mg
Fibrer: 0.5 g
Kolhydrater: 5.5 g
Varav sockerarter: 2.8 g
Vitamin B2: 3.2 mg
Järn: 5 mg


u

Hur och var tillverkas ert syrsmjöl? 

N

Syrsorna odlas i stora boxar med äggkartong i botten. Efter 6-8 veckor när syrsorna är mogna så samlas de ihop och rengörs med filtrerat vattnet. En kvalitetskontroll görs innan syrsorna vakuumförpackas och fryses till -21 grader, för att sedan kokas i filtrerat vatten på 121 grader under en timme.

Nästa steg blir att med hjälp av centrifug ta bort allt vatten, och därefter torka syrsorna i 75 grader under 14 timmar. Fukttester görs och målet är en fuktnivå på 0.9 procent. Syrsorna mals sedan till mjöl hela (ingen del slängs), och vakuumförpackas i påsar. Sedan är mjölet färdigt att konsumeras.

Just nu sker vår produktion i Thailand eftersom att vi inte har hittat någon lämplig producent närmre oss. Vår producent i Thailand är dessutom certifierad av FDA och det är viktigt för oss att produktionen håller hög kvalitet. Långsiktigt ser vi sjävklart att vi flyttar produktionen närmre och vi tittar på detta alternativ dagligen.

Har du frågor om produktionen kan du läsa om den här: om produktionsprocessen.


u

Var kan man köpa Qvickets syrsmjöl?

N

I dagsläget kan man endast köpa vårt syrsmjöl via vår hemsida. Eftersom syrsmjöl (likväl som andra insektsprodukter) är nya i Sverige, behöver de genomgå livsmedelskontroller av Livsmedelsverket innan de får säljas i butik. Fram tills att detta är gjort får de endast säljas via e-handel. I flera andra länder i Europa säljs insekter redan i butik, t.ex. i Nedeländerna, Belgien och Storbritannien. I dessa länder är de redan godkända av deras Livsmedelsverk.


u
Varför ska jag välja insekter framför baljväxter (bönor, linser som också innehåller protein)?
N

Om du äter en helt växtbaserad kost finns det stor risk att du får brist på järn och vitamin B och därför tar många veganer tillskott av dessa. För att få i dig samtliga essentiella aminosyror måste du dessutom äta en kombination av olika växter. Vårt syrsmjöl innehåller både järn och vitamin B, alla essentiella aminosyror och 68 % protein.


u
Kan man bli sjuk av att äta insekter?
N

Det är mindre risk att insekter sprider sjukdomar till oss eftersom att de är mer olika oss än exempelvis gris och ko. Eftersom att syrsor är nära besläktade med skaldjur kan du som skaldjursallergiker reagera på vårt syrsmjöl.


u
Vad äter syrsorna?
N

Våra syrsor äter grönsaker.


u
Förutom att det är vattensnålt – vad är det som gör syrsor miljövänligt att producera?
N

Det är väldigt effektivt ur många avseenden. Exempelvis krävs det 10 kg foder för att producera 1 kg nötkött, medan du kan ta fram 9 kg insekter för samma mängd. Dessutom kan man odla insekter vertikalt vilket gör att de tar upp väldigt lite landareal, något som vi verkligen behöver tänka på när befolkningen ökar. Insekter kan även äta vårt avfall vilket gör att de kan spela en viktig roll i kretsloppet. Vidare tar det bara 6-8 veckor att föda upp insekter, jämfört med de år det tar för nötproduktion.


u
Varför kan jag inte handla Qvicket i butik?
N

Livsmedelsverket drog in vårt tillstånd då insekter klassas som “Novel Foods” – mat som inte konsumerats inom EU innan 15e maj 1997. Den innefattar även om vi producerar maten på ett nytt sätt. Livsmedelsverket kräver därför att vi gör en ny helhetskontroll av produkten eftersom att insekter är ett nytt livsmedel i Sverige. I denna kategori ingår flera nya livsmedel som exempelvis chiafrön och stevia. Andra länder i Europa har dock tolkat lagen annorlunda, och därför säljs insekter i butik i exempelvis Nederländerna, Belgien och Storbritannien.


u
Ärligt talat, smakar syrsmjöl gott?
N

Syrsmjöl har en neutral umamismak. Det passar perfekt i bakning och vi har märkt att syrliga smaker, kakao och fett lyfter fram smaken extra bra.


u
Ni producerar ett syrsmjöl som i många fall kan ersätta vetemjöl i maträtter som pannkakor mm. Men hur ska detta bidra till att minska vår köttförbrukning?
N

Vi tror att lösningen till minskad köttförbrukning är att introducera nya livsmedel på marknaden så att konsumenter har andra alternativ. Om det betyder att en konsument väljer att laga insektsplättar på en tisdag istället för kött har vi vunnit redan där.


u
Varför har ni valt att sälja just syrsmjöl och inte andra produkter?
N

Nu säljer vi syrsmjöl som en första produkt för att introducera insekter på marknaden. Vi arbetar just nu med att ta fram fler produkter.


u

Varför har ni inte några färdiga produkter så som protein bars osv?

N

Vi jobbar just nu med nya produkter, håll utkik.


u
Om det nu är så nyttigt och har så många fördelar, varför äter vi inte produkten idag?
N

I 80 % av världen äter man redan insekter idag. Det är bara västvärlden som inte har ätit insekter tidigare, men vi tror att det bara handlar om en tidsfråga.


u
Om jag ska byta ut mjölet mot mitt befintliga bullrecept – går det?
N

Eftersom att mjölet är helt glutenfritt rekommenderar vi dig att kanske ersätta en del, då gluten är det som binder en deg. Du kan även använda potatismjöl, maizena, fiberhusk eller något annat som binder en glutenfri deg.


u
Varför hetsar ni, som många andra, ständigt om protein?
N

Protein är livsviktigt för oss – det är kroppens byggstenar.  Vissa kanske äter för mycket protein idag. Vi uppmuntrar egentligen inte till att konsumera mer protein, men däremot mer miljövänligt protein. Vi pratar även om protein eftersom att vi riktar in oss på miljömedvetna konsumenter som idag kanske äter en vegetarisk kost där protein kan vara svårt att få i sig. 


u
Vilka aminosyror innehåller ert syrsmjöl?
N

Genom att äta vårt syrsmjöl så får man i sig alla essentiella aminosyror: isoleucin, leucine, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, valine och tryptofan. 


Har du fler frågor? Maila josefin@qvicket.se

quicket-logo-svart-rgb