Att insekter är här för att stanna är något vi kontinuerligt återkommer till i våra bloggposter här på Qvicket, och självklart är vi långt ifrån ensamma om den bilden.

I slutet på 2016 gav det amerikanska bolaget Research & Markets ut en forskningsrapport som uppskattade värdet på den globala marknaden för insekter som matvara till hela 1.53 miljarder dollar, och då är de populära gatumarknaderna i Sydostasien ej inräknat. Det är ännu alltså ännu ingen jättemarknad enligt deras analys, men uppskattningen är för hur marknaden kommer utvecklas från idag till 2021. Det är tydligt att alla analytiker spår en kontinuerlig tillväxt. De pekar bland annat på det ökade intresset på alternativt protein. Att insekter som föda är för många fortfarande nytt och spännande, och samtidigt har dagens yngre en mer tolerant attityd för nya livsmedel.  

Vi på Qvicket är ännu mer positiva och tror på ett betydande skifte i attityd när väl marknaderna öppnas. Det dröjer nog inte många år innan det går att köpa insekter i varenda matbutik, och det blir en stapelvara som pasta, konserver eller protein bars.

För er som vill läsa rapporten, som tyvärr är rätt dyr, finns den att ladda ner här:

http://www.researchandmarkets.com/research/6l4mb4/worldwide_edible