Det kommer säkert som en överraskning för några av er, medan andra har hört något rykte om det – Insekter används som färgämne i allt från kosmetika till godis.

Det är helt sant, och det har pågått i århundraden. National Geographic har i en serie avsnitt gått igenom intressanta ingredienser och nu har turen kommit till Koschenillsköldlus. Redan på 1500-talet rådde betydande handel i färgämnet koschenill (eller karmin som det även kallas vilket borde få alla vinnördar att nicka gillande) som utvinns ur det krossade skalet av lusen. Skalet innehåller naturlig karminsyra som ger upphov till färgen.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Koschenillsk%C3%B6ldlus

Det är få naturliga ingredienser som kan skapa en så djupröd färg som det krossade skalet av Koschenillsköldlus, så pass att den används i allt ifrån läppstift, juicer, yoghurt eller smoothies. Det är helt ofarligt och naturligt, och godkänt av livsmedelverk världen över – ett faktum man kan tycka bör hjälpa svenska livsmedelsverket att komma till lite insikt rörande insekters naturliga plats i vår diet. De senaste årens skepsis mot syntetiska färgämnen har även inneburit att koschenill har fått en renässans.

Om du själv undrar om någonting du äter innehåller färgämnet, leta i ingredienslistan efter E120. Det kan här vara värt att nämna att även E-ämnen kan vara helt naturliga i sitt ursprung. För den som vill veta mer rekommenderar vi på Qvicket National Geographics serie – Ingredients:

http://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/02/ingredients-food-bugs/