Så vi skrivit flera gånger om är det fortfarande svårt att prova på insekter på restauranger i Sverige och i våra grannländer – men om vi söker oss över Atlanten finns det gott om alternativ. Dock vill vi direkt påpeka att menyer (och resturanger) flyttas om hela tiden så vi kan såklart inte garantera att de rätter vi hittat är kvar.

New York

New York tillhör svenskars favorit resmål med progressiv kultur och scenkonst. Inte helt oväntat är staden även mer framåtinriktad när det gäller insektsprotein än Stockholm, Göteborg eller Malmö. Vad sägs om att besöka Taco-kedjan Toloache, med tre restauranger utspridda över Manhattan. Där kan man nämligen prova torkade gräshoppor i tacon. Inte riktigt syrsor, men inte allt för långt ifrån.

http://toloachenyc.com/index_mn.html

Washington D.C

I den amerikanska huvudstaden hittar vi Oyamel, där man kan spana efter kändisar och diplomater på detta fashionabla matpalats med latinamerikanskt tema. Här finns insekter på menyn båda som snack och huvudrätt. Bara ett stenkast från The Mall och National Archives är detta kanske ett perfekt chillax-ställe efter en hård dags turistande.  Inte ens en Trumpmur lär kunna stoppa fortsatt intåg av insektmat i den amerikanska huvudstaden.

http://www.oyamel.com/

Seattle

Om man skulle finna sig i underbara Washington State finns det lite alternativ. I Seattle har vi hittat två ställen där det definitivt serveras insekter och även dessa två har mexikansk inriktning. Poquitos serverar chili-lime gräshoppor medan La Carta de Oaxaca har valt helt rätt och satsat på syrsor.

http://www.vivapoquitos.com/~vivapoqu/poquitos/

http://www.lacartadeoaxaca.com/

Kalifornien

Vidare till Kalifornien där vi hittat riktigt intressanta matupplevelser, som man brukar i den gyllene staten. Don Bugito (lyssna bara på namnet) är en foodtruck som står lite härochvar i San Fransisco vars meny är helt inne på olika sorts insekter. De kallas sig en ”prehispanic snackeria” , och vi tror det är värt att kolla in hemsidan var de står för stunden om du är i stan.

https://www.donbugito.com/

Är man mer sugen på asiatiskt kan man ta bilen över San Fransico Bay till Oakland och besöka Dab Sung Sa Resturant, som servera koreansk mat med silkesmaskpuppa-soppa. Låter kanske lite speciellt måste vi hålla med om.

Vi avslutar I Korea Town i Los Angeles, där Mok Maru Jong Sul Jip serverar Thailändskt och sydostasiatiskt kök. Här finns flera rätter med insekter som ingredienser

https://www.yelp.com/biz/mok-maru-jong-sul-jip-los-angeles-2

Om inga av dessa passar dig, så gå in på Wikitravel så finns det en hel sida med resturanger där finsmakare kan sätta tänderna i insekter.

http://wikitravel.org/en/USA_Top_Restaurants_Serving_Insects  

Nu hoppas vi verkligen att vi snart har möjlighet att på samma sätt se svenska och nordiska restauranger kunna erbjuda liknande alternativ.

Vi tar GÄRNA emot era rekommendationer och matupplevelser, eller om ni stött på intressanta recept ni vill dela mer oss!