År 2050 kommer vi vara cirka 9 miljarder människor på jorden. I takt med att vårt välstånd växer vill också fler och fler äta kött. Samtidigt är den globala köttproduktionen en av världens största miljöbovar. Därför har flera forskare och även FN lyft fram insekter som en proteinkälla, och uppmanar fler att äta insekter. då det både är något av det mest miljövänliga man kan äta, samtidigt som näringsvärdena ofta är exemplariska. Vi gör slag av saken och har därför introducerat vårt syrsmjöl på den Europeiska marknaden.

Här är sex anledningar till varför vi, och varför vi tycker att du också ska, äta insekter:

  1. Insekter är väldigt nyttiga – den nya supermaten!

Vårt syrsmjöl innehåller: (per 100 g)

68% protein

5.5 g kolhydrater

18.2 g fett

varav 5.6 g är mättade fetter

125 mg kalcium – mer än i mjölk!

0.5 g fiber

3.2 g vitamin B2

5 mg järn

Vårt syrsmjöl innehåller mer än tre gånger så mycket protein som i nötkött och svarta bönor. Det är mer kalcium än i mjölk, och med järn i spenat. Som ett litet plus innehåller det dessutom alla essentiella aminosyror, och är helt glutenfritt.

  1. Insekter kan odlas varsomhelst och tar upp väldigt lite land

Insekter mognar väldigt snabbt och lever mellan sex till åtta veckor. Det är dessutom enkelt att lära sig att odla insekter och kräver inte så mycket kunskap, till skillnad från andra typer av odlingar. Insekter behöver dessutom väldigt lite land, och insekter kan odlas på höjd. Vårt mjöl kommer från en FDA-certifierad odling för att säkerhetsställa kvalitet. Dessutom låter vi en tredje part undersöka kvalitén, samt se till att alla hygienkrav upprätthålls.

  1. Insekter är väldigt miljövänliga

För att föda upp insekter krävs väldigt lite vatten och land, till skillnad från exempelvis köttproduktion. Insekter släpper dessutom inte ut lika mycket växthusgaser, ammonium och metan som gris och nötkreatur. Hur pass miljövänligt det är beror på produktionssättet, men en grundregel är en en kvadratmeter, kan tillgodose en persons proteinbehov varje dag! Dessutom kan syrsor odlas på höjd, och därmed kräva ännu mindre landyta. Vissa tester visar att urban syrsodling i princip inte alls släpper ut klimatgaser.

  1. Insekter kan ätas på många olika sätt

Du kan koka, rosta, steka eller torka denna näringsrika proteinkälla. Vissa väljer att mala insekter till ett mjöl, såsom vi, eller blanda med annat mjöl för att baka. Om du känner dig tveksam till om det är svårt att laga insekter så behöver du inte oroa dig – kolla då in vår receptsida.

  1. Insekter är lätta att odla

Insekter kräver väldigt lite vatten och foder för att växa. Eftersom de är kallblodiga kräver de väldigt lite energi för att hålla sig varma, och kan på så vis effektivare konvertera foder till protein. Många insekter kan dessutom konsumera jordbruksavfall, vilket gynnar miljön. Det kan få andra typer av proteinkällor skryta med!

  1. Insekter är goda och nyttiga

Över 2 miljarder människor i världen äter redan insekter som del av deras kost. Insekter är mindre troliga att överföra sjukdomar jämfört med till exempel ko och gris. Livsmedelsforskare kan även extrahera bara proteinet, och använda det som ett nytt proteinpulver. Insekter är dessutom goda, och syrsmjöl adderar en mild, nötig umamismak till din matlagning.

Här kan du testa på syrsmjöl, om du inte redan gjort det!