AMINOSYROR, KALCIUM, JÄRN OCH INSEKTER

Har man väl bestämt sig för att äta klimatsmart, och framförallt om det innebär mer växtbaserat, kan det vara svårt att få i sig alla ämnen man behöver. Det hör till det vanliga att ta vitamin B-tillskott, se över sitt protein och järnintag. Det är inget omöjligt pussel, men det kräver lite kunskap. Vi har en enkel lösning på detta problem – äta insekter. Vårt syrsmjöl innehåller alla essentiella aminosyror, järn, kalcium och vitamin B.

Aminosyror

Aminosyror bygger upp proteinerna i våra kroppar. De är nödvändiga för att muskler, immunförsvar och ämnesomsättning ska fungera optimalt. Det finns tjugo aminosyror som bildar proteiner och av dessa finns det åtta som kroppen inte kan producera själv – Vi måste helt enkelt få i oss dessa via kosten. Essentiella aminosyror finns främst i animaliskt protein såsom fisk, kött, ägg och mjölk. Om man då äter en vegansk kost av miljöskäl är insekter ett utmärkt alternativ att få i sig dessa, eftersom att vårt syrsmjöl innehåller alla essentiella aminosyror.

Järn

Qvickets glutenfria syrsmjöl innehåller även järn. Visste ni att järn är världens vanligaste mineralbrist? Med andra ord är det extra viktigt att vi ser över vårt järnintag.  Det järn som ät lättast för kroppen att ta upp finns i kött och blodmat. Järn från vegetabiliska produkter tas inte upp lika effektivt och kan påverkas av andra ämnen. Ämnet ingår i blodets hemoglobin och behövs för syretransporten i kroppen, från lungorna till kroppens vävnader. Vidare behöver vi järn för koncentrationsförmågan, håret, cellernas avgiftning och blodets PH-värde. Järnbrist kännetecknas av trötthet, blekhet, sömnlöshet, irritation, ångest, nervositet och huvudvärk. Syrsor innehåller mer än dubbelt så mycket järn som spenat och nötkött. Nötkött inehåller ca 2.6 mg järn/100g och spenat ca 2.7mg /100g, medan syrsor innehåller ca 5.5 mg järn/100g. Rätt bra va?

Kalcium

Slutligen innehåller Qvicket mycket kalcium, som är viktigt för benuppbyggnad (skelett), för tänderna, nerverna och även för hud och hår, blodets koagulation och för att behålla blodtryck. Kalcium motverkar infektioner och har i vissa fall hävdats minska risken för olika typer av cancer och alzheimers. Kalciumbrist kan leda till benskörhet, urkalkning av skelett, högt blodtryck och depression.