Vatten – vår viktigaste resurs

Tillgången till vatten är ett problem i stora delar av världen, och trots många initiativ för att lösa detta problem ser vi ingen direkt lösning inom den närmaste framtiden. Därför måste vi som konsumenter se över vår vattenanvändning och tänka på hur vi använder denna dyrbara resurs.

Vattenbrist är direkt kopplad till maten vi får i oss då jordbruket är en väldigt vattenkrävande sektor. Många känner till att animaliska livsmedel generellt kräver mer vatten än växtbaserade, men även många växtbaserade alternativ kräver mycket vatten. Ett exempel är mandlar och mandelmjölk, som idag marknadsförs som en klimatsmart och näringsrik dryck men i själva verket kräver stora mängder vatten. Kaffe är också en dryck vars vattenåtgång vi sällan reflekterar över. Enligt en lista från WWF, Världsnaturfonden och SIDA kräver följande livsmedel såhär mycket vatten:

  • Ett kilo nötkött: 16.000 liter
  • Ett kilo ost: 5000 liter
  • Ett kilo hönskött: 3900 liter
  • Ett kilo ris: 2700 liter
  • En hamburgare: 2400 liter
  • Ett kilo vete: 1200 liter
  • En liter mjölk: 900 liter
  • Ett kilo majs: 900 liter
  • En kopp kaffe: 140 liter
  • Ett glas vin: 120 liter

I jämförelse rymmer ett badkar ca 150-200 liter vatten. Det är rätt svårt att ta in hur mycket vatten som går åt för exempelvis ditt dagliga morgonkaffe, eller hur? Insekter kräver inget vatten i produktionen, de äter grönsaker och får i sig det vatten de behöver genom grönsakerna. Vi har sagt det förr och säger det igen: insekter är en riktig superfood.

 

IMG_1192