Sedan några år tillbaka har jag varit väldigt intresserad av näring, kost och hälsa. Under en tid har jag experimenterat med olika kosthållningar och jag har tidigare ätit vegetariskt på grund av mitt miljöintresse. Efter ett tag kom jag dock på mig själv med att äta soja från odlingar som förstörde naturen i Sydamerika och diverse halvfabrikat. Samtidigt konstaterade min kostrådgivare att jag hade både järn och proteinbrist, vilket fick mig att tänka om och omvärdera hur jag åt.

I samma veva släppte FN en rapport om framtidens mat – insekter. Där var det. Ett livsmedel som både uppfyller alla krav vi ställer på näringsinnehåll men ändå är miljövänligt och resurseffektivt. Lika resurseffektivt som en växtbaserad kost, men med likvärdigt näringsvärde som animaliskt protein.

För mig är det viktigt att inte säga nej till en stor livsmedelsgrupp, utan snarare  vill jag se varje livsmedel enskilt och utvärdera dem var för sig – vilka som är bra för miljön och mig själv. Dessutom gillar jag att utforska nya livsmedel då det finns så mycket annat att äta än köttbullar på tisdagar. Jag tror inte att jag är ensam om den här analysen utan snarare verkar det som att människor blir allt mer nyfikna och medvetna kring mat och livsmedel. Snarare än att bannlysa hela livsmedelsgrupper blir det vanligare att vi diskuterar ingredienser var för sig, och på så vis blir det roligare och enklare att ta fram en kosthållning som är både god och hälsosam. Nyfikenheten vi har gör att vi borde ifrågasätta varför vi äter samma sak om och om igen. Forskning visar på att insekter är extremt miljövänligt och näringsrikt, varför skulle det inte vara en del av modern kosthållning?  Väldigt få av oss har samma mobiltelefoner som för tio år sedan, så varför fortsätter vi äta samma mat?

”Lika resurseffektivt som en växtbaserad kost, men med likvärdigt näringsvärde som animaliskt protein”.

Insekter är för dig som bryr dig om miljön, är nyfiken, hälsooritenterad eller bara lite outside the box.  Om du känner att du passar in i någon av kategorierna, testa vårt syrsmjöl.

Känns det fortfarande läskigt? Prova vår goda syrsfalafel. Du kommer älska den.

/Josefin

falafel5
Syrsfalafel