Clara, som driver instagramkontot moveat.se inspirerar oss dagligen med goda recept på insektsmat. Hon var tidig att haka på insektstrenden och ville äta insekter redan när de bara såldes som djurfoder. Vi fick chansen att byta några ord med Clara – om hennes sjukdom, maten och varför hon äter insekter.

Först och främst Clara, vem är du ?

Jag heter Clara och bor ett par mil norr om Göteborg, ute på landet. Jag är utbildad personlig tränare med inriktning på yoga och garuda.

Hur hittade du till oss på Qvicket?

För mig är det viktigt att äta med hänsyn till den egna kroppen (mat som är smak- och näringsrik) men där även miljö och hållbarhet spelar en stor roll. Jag tycker att det är väldigt kul att baka och experimentera med mat. Själv försöker jag undvika att använda för stora mängder nötter och olika typer av nötmjöl då dessa ej är så bra att använda i större mängder med sitt höga innehåll av t.ex. omega-6 och då nötter kan vara väldigt resurskrävande för miljön. För några år sedan upptäckte jag torkade insekter och insektsmjöl, vilket genast kändes som ett bättre alternativ med sitt höga innehåll av protein, mineraler och viktiga fibrer, plus att de kräver väldigt lite resurser att odla! I början kontaktade jag företag som sålde insekter som djurfoder, men det kändes inte riktigt 100. Tillslut hittade jag Josefin som jag blev väldigt inspirerad av. Jag blev dessutom väldigt väl bemött och fick svar på mina frågor kring produktionen och liknande.

Du berättade att du är sjukskriven. Varför? Har träning hjälpt?

Jag har en kronisk bindvävssjukdom som gör att jag alltid har värk. Mitt intresse för träning kom tidigt. Tidigare tränade jag bl.a. mycket boxning och väldigt intensivt, men jag blev lätt skadad och övertränad på grund av sjukdomen och värken som bara blev värre och värre under åren gjorde att jag under perioder inte klarade av att göra något. Jag blev då tvungen att hitta andra rörelseformer, som yoga och garuda, vilka har hjälpt mig mycket.

Vad för typ av kost äter du? Blev maten också extra viktig i och med din sjukdom?

Jag har alltid försökt att hitta naturliga sätt som kan mildra värken och de fysiska problemen, så jag började exprimentera en del med kosten och hade läst om många som blivit bättre av att bl.a. utesluta mjölk och gluten. Värken är densamma men magen blev lugnare och andra problem har blivit bättre.

Du har alltid väldigt lekfulla recept på moveat. Var får du din inspiration ifrån?

Tack! Jag läser själv väldigt sällan recept. För mig är det lite som terapi att stå I köket och experimentera, så jag bara testar mig fram och försöker få in så mycket smak och näring jag bara kan.

Om du fick äta en måltid resten av livet, vad skulle du välja?

Oj vad svårt. Någon slags syrsmjölswrap med avokado, fisk/skaldjur och rejält med grönsaker. Rena smaker, härligafärger och massa näring. Allt man behöver, helt enkelt.

clara2

clara

Foto: Vegafoto, Michael Jönsson och Clara Dymén.

Nyfiken på hennes recept? HÄR hittar du Claras instagram.