Hej Anki Sundin! Du är näringsfysiolog som syns överallt. Det ryktas att du även skriver en bok om varför vi bör äta insekter. Varför bör vi det?

– Det stämmer, jag tyckte att det var läge att skriva en bok om en proteinkälla som jag tror kommer att bli mainstream. Men återförsäljarna måste lyckas övertyga oss konsumenter om att det är minst lika bra som vilket annat kött som helst att lägga matinsekter på tallriken, säger Anki Sundin.

Det finns många fördelar med insekter som mat menar Anki Sundin. Inte minst att de är näringsmässigt fullt jämförbara kött. Det finns också en viktig hållbarhetsaspekt i att introducera matinsekter för oss i västvärlden.

– Det går åt mindre resurser att föda upp till exempel syrsor än grisar, kycklingar eller kor. Både mindre foder och mindre ytor per gram protein räknat. Dessutom kan vi använda mer av insekterna än av konventionellt kött. Spillet är mycket mindre.

En del skulle gärna poängtera också den djuretiska aspekten, menar Anki Sundin. Istället för att föda upp köttdjur i miljöer som inte kan tillgodose deras naturliga behov, så känns det för många mer etiskt att kunna välja matinsekter eftersom vi kanske föreställer oss att deras lidande är mindre.

– Faktum är att vi inte vet så mycket om den saken, men det är hur som helst ett argument jag ofta hör.

Anki Sundin vill också nyansera debatten om kött. Hon menar att vi i Sverige har en symbios mellan mjölk- och köttproduktion som gör att dessa två branscher bidrar till biologisk mångfald på ett sätt som inte matinsekter skulle göra.

– En del tycks ha fått uppfattningen att uppfödningen av kor bara är av ondo för miljö och klimat, men så är faktiskt inte fallet. Därför tror jag också att vi i viss mån behöver ha kvar den konventionella mjölk- och köttproduktionen i Sverige, men att matinsekter kan bli ett sätt att minska den totala miljö- och klimatbelastningen.

Du har varit elitidrottare och vann t.ex SM i bänkpress 2006. Hur ser du på insekter ur ett näringsperspektiv?

– Jag tävlar inte längre men gillar att köra tungt. Insekter tycks vara en utmärkt källa till samma näringsämnen som vanligt kött. Protein, mineraler och många av vitaminerna finns det minst lika gott om i utvalda matinsekter som i kött. Matinsekterna kan bli ett komplement till biffen eller filén på sikt så att vi kan minska vår konsumtion av sådana livsmedel.

Vilken insektsrätt äter du helst? 

– Vilken som helst där matinsekterna ingår i form av ett mjöl eller kanske någon typ av färs. Att jaga runt stekta larver med gaffel på en tallrik är inget för mig, även om jag har smakat smörstekt larv som var gott. För min egen del ska det vara enkelt och gärna ”anonymt” att äta matinsekter, avslutar Anki Sundin.